Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası

Bir halkı oluşturan her bir üyesinin, dayanışma içerisinde, bulundukları durumdan kurtulmak için verdikleri büyük mücadelenin, küçük bir parçası İstiklal Yolu. 1919’da şartlar ne kadar kötü olursa olsun, umudu her daim yukarıda tutan Türk halkı, geçtiği her zorlu yolu şimdikine ışık olsun diye bir kenarda tutuyor.  Önemli bir kültür rotamız olan İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası’nın bize öğretecek çok şeyi var.

Türkiye Cumhuriyeti Kurtuluş Savaşı’nı, yetişkin diyebileceğimiz her vatandaşın bildiğini düşünerek başlayabiliriz. Bu dönemi, az veya çok, bilen birinin, hüzünlenmesi, gururlanması ve umutlanması çok doğal. Zorlu bir dönem olduğu, pek çok insanın pek çok fedakarlıkta bulunduğunu biliyoruz. İşte İstiklal Yolu, bu fedakarlıkta bulunan insanların oluşturduğu hikayelerden birini oluşturuyor.

Anadolu’nun her bir köşesi işgal altındayken, Mustafa Kemal Atatürk ve arkasına aldığı Anadolu halkı, omuz omuza verdiği İstiklal Mücadelesi’nden sağ çıkabilmek için çeşitli yollar denediler. Ekonomik yönden zaten kötü durumda olan Anadolu halkının, savaşabileceği silah ve ekipmanı da işgalci kuvvetler tarafından alınmıştı. Bu durum Anadolu halkını durdurmadı tabi. Eli silah tutan herkes asker sayıldığı gibi, savaşmak için silahı getirebilecek her yol da uygulanabilirdi. Emperyalist devletlerce işgal edilen Anadolu’da, işgal altında olmayan ya da daha sakin olan bir kaç yer vardı. Bu yerlerden biri, Karadeniz’e kıyısı olan Kastamonu, İnebolu’ydu. Rusya’dan alınan silahlar, İnebolu Limanı’na getirilerek, buradan karayolu ile Ankara ve Çankırı’ya taşınabilirdi. Ve öyle de oldu. Köylülerin ve mahkumların yardımıyla oluşturulan toprak kağnı yolu ile getirilen tüm silahlar Ankara’ya taşındı. İşte İstiklal Mücadelesi’nin İstiklal Yolu bu şekilde oluştu.

İstiklal Yolu Parkur Bilgileri

İstiklal Yolu’na ait tüm parkurlara Outdoor Türkiye mobil uygulaması üzerinden ulaşabileceğinizi unutmayın.
Toplamda 105 km’lik uzunluğa sahip olan İstiklal Yolu, İnebolu’dan Kastamonu, Çankırı ve Ankara’ya uzanıyor. 105 km’lik parkurun 10 km’si patika, geri kalan kısmı ise kağnı yolu olarak biliniyor. Yürüyüş yolunu, bisikletle de tamamlayabilirsiniz. Yolun en iyi restore edilmiş kısmı ise İnebolu, Kastamonu ve Çankırı oluşturuyor.

Yola dair ayrıntılı bilgiye ulaşmak için kültür rotasıyla aynı ismi taşıyan derneğin internet sitesinde bir araştırma yapılabilir. Dernek, İstiklal Yolu’na ve Kurtuluş Savaşı’na dair detaylı araştırmalara sahip. Bunun dışında Ersin Demirel’e ait kitabı da edinebilirsiniz. İstiklal Yolu’na ait küçük bir belgeseli de buraya bırakıyoruz.

İstiklal Yolu Rota Önerisi

Türkiye Kültür Rotaları Derneği, İstiklal Yolu’na ait 7 günlük bir rota önerisini, buradan paylaşmak istedik. İstiklal Yolu için yürüyüş planı yapanlar için bir başlangıç olabilir.

Gün 1: İnebolu-Çuhadoruğu Çuhadoruğu’nda köy evinde konaklama veya kamp

Gün 2: Çuhadoruğu-Küre Ayrancı Piknik Alanı Ayrancı’da kamp

Gün 3: Ayrancı-Ecevit Han  Ecevit Han’da konaklama

Gün 4: Çatak Göleti’ne transfer  Çatak Göleti-Belören-Ecevit Han   Ecevit Han’da konaklama

Gün 5: Ecevit Han-Ödemiş  Ödemiş’de köy evinde konaklama veya kamp

Gün 6: Ödemiş-Seydiler  Seydiler’de konaklama

Gün 7: Seydiler-Kastamonu (bir bölümü araç transferi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık