Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Roma İmparatorluğu yol ağının önemli bir kolunu oluşturan Via Egnatia Yolu, MÖ 2. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip. Arnavutluk kıyılarından başlayıp, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan’dan geçerek İstanbul’da son bulur. Meriç Nehri kenarından Egnatia Yolu’na paralel giden Egnatia Odos ise günümüzün çağdaş otoyolunu oluşturur.

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde trans-Balkan kara yolu olarak kullanılan yol, günümüzde kültürleri ve milletleri birleştiren bir kültür rotası olarak yaşatılıyor. 2007 yılında Egnatia Kültür Rotası, Hollanda’da Via Egnatia Vakfı (VEF) adı altında ortak değer üreterek, kültür rotasını yeniden canlandırmayı hedeflemiş ve başarmış. Vakıf, çeşitli kültürel aktivitelerinin yanında, yol boyunca var olan kırsal alanları da ekonomik alanda canlandırmayı hedefliyor. Ülkeler arasında ortak bir dil olan Egnatia Kültür Rotası, Via Egnatia Vakfı ile birlikte, başarılı işlere imza atmış. Vakfın çalışmalarıyla, yol üzerinde çeşitli milletlerden insanlar etkinliklerini devam ettiriyor.

Via Egnatia Rota Bilgileri

Roma İmparatorluğu prokonsülü olan Gaius Egnatius’ün inşasına başladığı Via Egnatia Yolu, başlangıç yani sıfır noktası olarak bilinen Adriyatik’ten (Dıraç’tan) İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına bağlanma amacıyla inşa edilmiş. Arnavut, Slav, Bulgar, Roman, Yahudi, Pontus, Türk, Pomak, Vlach halklarını pek çok konuda birbirine bağlayan yol toplamda, 1120 km’dir. Egnatia Kültür Rotası’nın Türkiye ayağı, Osmanlı Sol Kol’a denk gelir. Yani; Türkiye’ye İpsala üzerinden devam eden yol, Marmara üzerinden Tekirdağ’a uzanır ve sahil boyunca İstanbul’a bağlanır. Yolun Türkiye ayağı toplamda 260 km’dir.

Batıda Appia Yolu, doğuda ise İpek Yolu ile birleşen yol aynı zamanda Roma-Kudüs arasındaki Hac Rotasının da bir parçasıdır. MÖ. 2. Yüzyıla dayan bu kültür rotası, sahip olduğu muhteşem tarihi birikimi ile doğa yürüyüşçülerinin mutlaka deneyimlemesi gereken bir rota. Via Egnatia; farklı kültürlerin geçmişten günümüze getirdikleri mirasla harmanlanan büyülü bir yolculuk sunuyor. Yola dair detaylı bilgi ve harita için Via Egnatia Vakfı’nın (VEF) hazırladığı İngilizce kitabı edinebilirsiniz. Adnan Eşigil’in ”Via Egnatia’dan Evliya Çelebiye” yazısı; yol turizmine, kültür rotalarına ve Via Egnatia Yolu’na başka bir açıdan bakmamızı sağlayacak bu güzel yazıyı.

Kültür rotasının tüm etaplarının geçtiği şehirleri, VEF’te de belirtildiği gibi paylaşıyoruz. 4 farklı ülkeyi barındıran bu kültür rotası, hayal edemeyeceğiniz bir deneyim kazandırmak için sizi bekliyor.

Via Egnatia Yolu’na ait tüm parkurlara Outdoor Türkiye mobil uygulaması üzerinden ulaşabileceğinizi unutmayın.

Arnavutluk
Dyrrachium – Dıraç
Claudiana – Peqin (Peklin)
Apollonia – Pojani köyü yakınları (Fier’in 7 km kuzeyi)
Masio Scampa – Elbasan

Makedonya
Lychnidos – Ohri
Heraclea Lyncestis – Manastır

Yunanistan
Florina – Florina
Edessa – Vodina
Pella – Alakilise
Thessalonica – Selanik
Amphipolis – Amfipolis
Neapolis – Kavala

Türkiye
Kypsela – İpsala
Aenus – Enez
Adrianople – Edirne
Aproi – Kermeyan
Caenophrurium – Çorlu
Perinthus – Marmara Ereğlisi
Melantias – Silivri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık

Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası