Kampın Tarihsel Gelişimi

Kimileri eğitim amacıyla yaptı, kimileri de askeri amaçla. Ama birileri sadece ama sadece doğayla iç içe yaşayabilmek adına kamp yapmayı akıl etti! İşte kamp yapmanın kısa tarihi.

Her mevsim binlerce insan şehrin kalabalığından kaçıp, doğada farklı deneyimler yaşayabilmek adına kamp kurmaya gidiyor. Peki, insanlar durduk yere sıcak evini yatağını bırakıp doğaya gidip; soğukta, tulum ve mat üzerinde uyumayı neden seçiyor? Bu sorunun cevabı öncelikle, ‘’durduk yere’’ ibaresinin sorunun başından kaldırılmasıyla oluşacaktır.

Doğanın zorlu koşullarında kendi çabasıyla yaşam alanı kurarak oluşturulan bu açık hava etkinliği, aslında bir zamanlar zorunlu yaşam koşulları olarak karşımıza çıkıyordu. Tabi bu durum o zamanlar kamp kurmak olarak isimlendirilmiyordu. İnsanlığın geçirdiği teknolojik gelişmelerin doğrultusunda belli konfor düzeyine ulaştıktan sonra, yoğunlaştırılmış kent kültüründen uzaklaşmayı amaç edinen kamp, herkes için farklı amaçlara sahip olsa da, doğaya yakın hissetmek sanıyoruz ki herkesin temel amacını oluşturuyor.

Emilio Meinecke Longmire Village kamp alanı, Mount Rainier Ulusal Parkı tarafından popülerleştirilen bir kamp alanı.
Asıl merak ettiğimiz konu ise doğada kalma fikrinin tam olarak ne zaman başladığı ile ilgili. Dış faktörlerden korunmak amacıyla yapılan evlerimiz, konforla birleşince hayli farklı bir ev algısını da beraberinde getirdi. Barınak fikrinin bu denli gelişmesiyle, doğada kısa süre yaşama fikrinin de doğru orantılı olarak geliştiği bu durumu, tarihsel olarak inceledik. İlk kamp kurma fikri nereden gelmiş? Bu fikir ne zaman bu kadar popüler olmuş? Hepsini bir bir inceledik.

1861 yılında Washington Connecticut’da Frederick Gunn’a ait bir Topçuluk Erkek Okulu’nın toplu bir doğa etkinliği kayıtlar arasında yer alıyor. Okulun tüm üyeleriyle birlikte 2 haftalık doğal bir alanda kalan Frederick Gunn, kamp programını tam da bizim şimdilerde yaptığımız aktivitelerden oluşturmuş. Balık tutma, yürüyüş yapma ve hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan günlük işlerini, burada görebilirsiniz.

1874 yılına geldiğimizde, ilk zamanlar dini bir birlik olan The YWCA (Genç Kadınlar Hristiyan Birliği), ‘’Sea Rest’’ adındaki eğitim programlarıyla fark etmeden kamp yapmış sayıldılar. İsminden de anlayacağınız gibi sadece kadınlara özel bir etkinlikti bu. İçeriği ise doğal ortamda verilen disiplinle birlikte bir miktar dini bilgiydi elbette.

Şimdiye kadar değindiğimiz etkinliklerde aradığınız tam anlamıyla bulamamış olabilirsiniz. O yüzden şimdi İngiltere’de modern kampın ve outdoor aktivitelerinin öncüsü olarak bilinen Thomas Hiram Holding’e geliyoruz. 20. yy’da modern doğada kalma etkinliğini popüler hale getirenlerden biri Thomas H.H. Aslında kaynaklarda bu tip etkinliklerin, 1800’lü yıllarda meşhur Vicoria Döneminde popüler hale geldiğini görebilirsiniz. Fakat bu dönemde ekipmanlarının aşırı kullanışsız oluşu, bu aktivitenin az tercih edilen ya da sadece zenginler tarafından tercih edilen bir etkinlik haline gelmesine neden olmuş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık

Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası