Petranboard mu? Snowboard mu?

Kaçkarlar’ın derinliklerinde bulunan yüzlerce köyden biri olan Meşeköy’ün, Petranboard adını verdikleri snowboard stili ile ünlü olduğunu biliyor muydunuz? 

Petranboard’ın hikayesini ilk duyduğumuzda şaşırmıştık ama sonradan bu durumun şaşılacak bir tarafının olmadığına karar verdik. Bunun yerine, petranboard stili ile adını duyuran köy halkının tanıtılmasının gerektiğini düşündük ve başladık araştırmaya.

Bildiğiniz gibi, günlük hayatımızda kullandığımız ya da alışkanlık haine getirdiğimiz neredeyse her şey, belli ihtiyaçlarımız sonucunda keşfedilmiş. Sporun tarihine baktığımızda, sporun kendisinin de türlerinin de belli nedenlere bağlı olarak yapılmaya başlandığını görebiliriz. Petranboardun hikayesi de tam olarak böyle başlamış.

Petranboard, yıllar yıllar önce, Rize’nin Petran köyünde, Kaçkar Dağları’nda günlük ulaşımı sağlamak amacıyla köy halkının keşfettiği bir snowboard stili. Öyle eski ki, belki de snowboar’ın ilk mucidi olan Sherman Pooppin, snowboard’u keşfettiğini düşündüğü zamanlarda Rize’de pertranboardun yapılma ihtimali oldukça yüksek.

Karadeniz’i bilen bilir. Ayakta durmakta zorlanacağınız yamaçlara sahip köyleri, yaşamı oldukça zorlasa da, adrenalini seven bir millet olduğumuzdan bu yamaçlardan vazgeçememişiz. Dolayısıyla çevre şartlarını yaşam koşullarımıza uydurmak için de pek çok icat yapmışız. Kendine has asansörler, yamaçların tepelerinde sapasağlam duran evler, kestirme yollar ve niceleri. Petran’da yaşayanlar da, kar yağdığında bu dik yamaçlardan inebilmek adına yamaçlardan tahtayla kaymayı akıl etmiş. Namaz tahtalarını temizlemek için karla ovan köylüler, zamanla camiye giderken bu tahtaları kullanmaya başlamışlar. Tabi tahta dikdörtgen olduğu için, gitmek pek kolay olmamış. Tahtalar kar toplamasın diye, bu tahtaların burunlarını yukarı doğru büken akıllar, zamanlar yön ve fren gibi kontrolleri de sopa ve ip gibi ek materyallerle sağlamışlar. Olmuş mu size petranboard!

Öyle tutulmuş ki bu kayma stili, tüm köy bu şekilde kaymaya başlamış. Büyükler, kolay bir ulaşım şekli olduğu için, çocuklar da çılgın eğlenceli olduğu için petranboardın tutkunu olmuş. Tabi ilk başlarda ismi petranboard değilmiş. O zamanlar köydeki insanlar bu kayma stili için ‘’üzme tahtası’’ ismini vermişler. Üzme, yani yüzme tahtası, karda yüzmeye yarıyor anlayacağınız. Sonradan bu kayma stilinin tanınmasını istedikleri için daha evrensel bir isimle gelmişler; petranboard.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık

Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası