Sporun Tarihsel Gelişimi; Snowboard

Tarihsel bir bakış açısıyla sporu ele aldığımız yazı dizisinin birincisi, mevsimin de etkisiyle snowboard oldu. Bir değişik tahta üzerinde karda, vücudumuzu yönlendirerek kaydığımız bu sporun nasıl ortaya çıktığını merak ediyor musunuz
Kış geldi çattı, kış sporu tutkunları hazır buradayken snowboardu ele alalım dedik. Snowboard, kar üzerinde beden hareketleriyle snowboard tahtasına (board) yön vererek hareketi sağlayan bir doğa sporu. Daha akademik bir tanımla; Snowboard bir eğlence aktivitesi ve binicinin ayaklarına bağlı bir snowboard üzerinde dururken karla kaplı bir yamaçtan inmeyi içeren Olimpik ve Paralimpik bir spordur.

1939’da Vern Wicklund, Harvey ve Gunnar Burgeson adında üç çocuk snowboardu keşfetti. 13 yaşlarında olan bu 3 kafadar, eğlenmek için buldukları bu oyunu, 22 sene sonra Burgeson Kardeşler adına patentini aldılar. Fakat bu ilk girişim pek başarılı olmadı çünkü sadece 5 adet üretildi. Burgeson Kardeşlerin ilk snowboard girişimlerini buradan izleyebilirsiniz.

Sherman Pooppin
Snowboardun ikinci ve asıl yatırımcısı olan Sherman Pooppin kar üzerinde bir tahtada, ip ve sopa yardımıyla hareket etmeyi keşfedeli yaklaşık 60 sene oluyor. Pooppin, snowboarda ”snurfer” adını vermiş olsa da, artık ona snurfer demiyoruz. 1960’lı yıllarda küçük ski tipinde ucunda ip ve ayakta durulan bölümde, ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü bölümü olan ve kızaklara benzer şekliyle snowboardın ilk temelleri atılmış. Pooppin, henüz bitirdiği snurferı kızına denemesi için verince, çevredeki insanlar da Pooppin’den birer tane snurfer istemeye başlamış. Üretime başlayan Poopper, ucuz, kullanışlı ve eğlenceli bir ürün olan snurferdan oldukça fazla satmaya başlamış.

Sherman Poppen’a ait ilk tasarım.
Bildiğiniz gibi snowboard tahtası pek çok yönden sörf tahtasına benzer. Fakat burada dalgalar yerine karı kullanırız. Oldukça da eğlencelidir. Ana fikri alan bir grup arkadaş, bunu kar üzerinde hareket imkanı veren bir ürüne dönüştürmüş. 1970’li yılların başında bu fikirden yola çıkarak ürünün protatiplerini oluşturanlar şimdilerde ünlü markaların sahipleri oldu. Dimitrije Milovich (Winterstick Snowboards), Bob Webber (Yellow Banana), Jake Burton Carpenter (Burton Snowboard), Brandon Bridwell, Tom Sims (Sims Snowboards), Mike Olson (Gnu Snowboards), Donavin Carlberg, Chuck Barfoot (Barfoot Snowboards), Chris Sanders (Avalanche Snowboards), Steve Derrah (Flite Snowboards).

İçlerinden Bob Webber 1972 yılında Snowboardun patentini alarak ilk resmi Snowboard’u üretmiş. Önceleri Snowboard yarışmalarına katılan üniversite öğrencisi Burton, daha sonra bunu geliştirmeyi kafasına koymuş. Snowboard ile haşır neşir olanlar, bu ismi tanıyor olabilir. Tahmin ettiğiniz gibi Burton markalı snowboard tahtaları, buradan geliyor. Bob Webber’den 1990 yılında patenti alan Jake Burton Carpenter’in kurduğu Burton Firması günümüzdede Snowboard sektörünün en gözde markalarından.

Burton marka snowboard
Erken dönemlerinde snowboard, yetişkinler tarafından onaylanmayan, hatta punk geleneğini devam ettiren bir spor olarak görüldü ve bazı kayak merkezlerinde yasaklandı. Fakat ebeveynlerin baskısına rağmen ABD’de yayılmaya başlayan spor, 1998’de Olimpiyatlarda kategori olarak yer aldı. En popüler dönemi ise 2007 olarak biliniyor.

İlk tasarlanmaya başlandığında kızak tarzında dizayn edilen snowboarda daha sonraları bağlamalar eklenerek kullanım rahatlığı sağlanmış ve bu da snowboardun popülerliğini arttırmıştır. Günümüzde snowboard, kayağın pabucunu dama atma seviyesine gelse de, kayak kadar yaygın yapılmıyor. Özellikle giysilerinin günlük giysilere yakın tarzda tasarlanması, snowboardçunun yan ve esnek duruşu, gençler arasında bir anda snowboardu bir tutku haline getirmiş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık

Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası