TREKKING

Aslında bizlerde doğanın bir parçasıyız ve doğa her zaman bizi çağrıyor. Doğanın bu çağrısına kulak vermeye ve kendinizi daha fazla özgür hissetmeye ne dersiniz? Evet dediğinizi ama sorularınız olduğunu duyabiliyoruz. ?

En çok sorulan sorulardan birinin başında kimlerin trekking yapabileceği geliyor. Buna yürüyebilen herkes diye cevap vermek hiçte yanlış olmaz. Elbette her kes her yere yürüyemez. Çok zorlu, profesyonallek gerektiren parkurlar da var ama herkesin yürüyebileceği parkurlar da var. Fiziksel kondisyonuna göre göre sağlıklı olan ve yürüyebilen herkes hedefe varır geç yada erken önemli değil. Zaten tekking bir yarışmada değil..!!!

Trekking Öncesi

Trekking öncesi yapmanız gerekenler..

Parkur ve program bilgilerini inceleyin. Zorluk derecesini dikkate alın. Özel bir sorununuz varsa yada sorularınız mutlaka bizimle irtibata geçin.
Ne kadar süreyle nasıl bir yürüyüz yapabileceğinize karar verin ve buna uygun bir tur seçin.
Katılacağınız tura göre malzeme bilgilerini öğrenin sorularınız varsa bizimle irtibata geçin.
Yürüyüşe "akşamdan kalma " çıkmayın. Yürüyüşe gideceğiniz günden önceki gece erken yatın.
Yürüyüşte karşılaşacağınız çocuklar için yanınızda şekerleme türü şeyler bulundurun. Erkekler miskete, kızlar tokaya çok seviniyor.
Yürürken

Doğadayken toza çamura bulaşmaktan korkmayın ilk gördüğünüz suya yada çamura basın. Buraya kentte yapamadıklarınızı yapmaya geldiğinizi unutmayın..?
Parfüm kullanmayın. Bir çok bölgede doğal yada kovan arıları vardır peşinizden ayrılmayabilirler..?
Bir çok parkurda içilebilir su vardır ancak çok steril yaşamaya alışık olanlara içmelerini önermiyoruz.
Patikalardan yürürken tek sıra olamaya özen gösterin.
Yeşil alanlardan yürürken birbirinizin bastığı yerlere basmamaya özen gösterin
Ekili dikili yerlerden geçerken özen gösterin, izinsiz hiçbir şey koparmayın.
Dere geçişlerinde taşlara basarak yürünür. Bastığınız taşı önce hafifçe yoklatyarak oynak yada kaygan olup olmadığını kontrol edin.
Dik bir yerden çıkarken önde gidenlerin hareketlerinde taş yuvarlanırsa taş diye bağırın.
Sık dalların arasından geçerken önünüzdekinden 1 m kadar geride kalmaya çalışın ki önünüzdeki geçtikten sonra serbest kalan dallar size çarpmasın.
Doğa yürüyüşü grup olarak yapılır ve grupta amaç ortak hareket etmektir. Rehberiniz bunu sağlamak için özen gösterecektir ancak bunu sağlamak için sizde özen gösterin ama kendi temponuzu esas alın, gereksiz ölçüde asla zorlanmayın. Bedeninizin verdiği sinyalleri dinleyin.
Rehbere haber vermeden herhangi bir nedenle gruptan ayrılmayın.!!!
Bir nedenle gruptan geride kalıp kaybolduğunuzu düşünürseniz bulunduğunuz noktadan ayrılmayın. Rota üzerinde beklediğinizde rehberiniz sizi kısa sürede bulacaktır.
Çevreyi korumaya azami özen gösterin. Çöpünüzü doğada bırakmayın. Meyve atıkları ekmek, yiyecek atıkları gibi organik atıkları orman içine hayvanlara bırakın.
Veeeeeeee, Yola çıktığınız anda geride kalan her şeyi unutun. Doğanın size sunacağı armağanları ve görsel şöleni hayal etmeye başlayın..?

Yürüyüş sonrası

Şayet zorlu bir parkur yürüdüyseniz dönüşte yatmadan önce  Doktorunuza danıştığınız bir kas gevşetici almak sonraki birkaç gün bacaklarınızın tutulmasını önler..

Önemli bir uyarı Ayakkabı..!!

Doğa yürüyüşü için boğazlı bir ayakkabı giymelisiniz. Doğa yürüyüşlerini sıklıkla yapmaya karar verirseniz trekkink ayakkabılarından mutlaka satın alın. ANCAKKK yeni alacağınız ayakkabıyı kesinlikle ilk kez etkinlik sırasında kullanmayın. Mutlaka ama mutlaka etkinlik öncesi üç beş kez yeni ayakkabınızı kent yaşamında giyerek ayağınızı ve ayakkabınızı alıştırın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık

Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası