Türkiye Kültür Rotaları: St. Paul Yolu

St. Paul Kültür Rotası; Hristiyanlığın Batı Avrupa’da yayılmasında oldukça etkili olan Aziz Paul’un M.S. 46-48 yılları arasındaki yolculuğunun günümüzdeki güzergahını kapsar. Türkiye’nin 2. uzun mesafeli yürüyüş rotası olan St. Paul Yolu, Antalya’da bulunan iki farklı kolla 500 km uzunluğa sahiptir ve bu iki farklı kol, Roma Antik Kenti olan Adada’da birleşir.

St. Paul yani Aziz Paul M.S. 46-48 yılları arasında başladığı yolculukları ile Hristiyanlığın gelişimini ve yayılmasını oldukça etkilemiş bir elçi. Kudüs’ten ayrılmasıyla başlayan önce Anadolu ve ardından Avrupa’ya gerçekleştirdiği yolculukları ile Hristiyanlığın günümüze kadar gelmesinde büyük bir rol oynamış. Hz. İsa’nın Hristiyanlığın değişimi ve yayılmasına yönelik istekleri sonucu başlayan yolculuk, St. Paul’un kendi arzusuyla yapılan yolculuklar olarak biliniyor. Hatta bazı kaynaklar, Hz. İsa ile Aziz Paul’un hiç tanışmadığını bu yüzden de Aziz Paul’un Hristiyanlığın yanlış yorumlanmasında büyük etkilerinin olduğunu söyler. İşte, büyük bir dinin yayılması için geçilen yolların bir kısmı ülkemiz üzerinde bulunuyor. St. Paul Yolu, sahip olduğu büyük tarihi değer ile yaşatılması gerektiğini düşünen Kate Clow tarafından, 2008 yılında projelendirilmiş. Yine Kate Clow tarafından yazılan The St. Paul Trail kitabı da yürüyüşe başlamadan önce önemli ölçüde yardımcı olabilecek bir kaynak olacaktır.

St. Paul Yolu tarihi gerçeklerle değerlendirildiğinde, Antakya’dan başlayan, içerisindeki deniz ve kara yolculukları ile devam eden 4 farklı yoldan oluşuyor. Antakya, Mersin, Yalvaç, Konya, Efes, Çanakkale, Demre, Kapadokya ve Datça gibi merkezlerden oluşan yol, oldukça uzun. Bugünkü Aziz Paul Kültür Rotası ise Antalya’nın kuzey doğusunda yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndan başlayan kolu ve Antalya’ya 10 km uzaklıkta olan Perge ve Eğirdir Gölleri arasındaki Yalvaç’ta yer alan diğer bir kolla toplamda 500 km uzunluğunda olan bir parkur. Bu iki kol bir Roma Antik Kenti olan Adada’da birleşerek, Türkiye’nin 2. uzun mesafeli yürüyüş rotasını oluşturuyor.

St. Paul Yolu Rota Bilgileri
St. Paul Yolu’na ait tüm parkurlara Outdoor Türkiye mobil uygulaması üzerinden ulaşabileceğinizi unutmayın.

St. Paul yolu, bir kolu Antalya Perge’den diğeri Aspendos’dan başlayıp Sütçüler yakınındaki Roma Antik Kenti olan Adada’da birleşerek Eğirdir gölü üzerinden Isparta-Yalvaç’a kadar uzanır. Tüm işaretlemeleri tamamlanmış 2. uzun kültür rotası Aziz Paul Yolu, Likya Yolu‘na oranla daha ıssız ve orman içlerinden ilerleyen bir yapıya sahip. Dolayısıyla ıssızlığı olumsuzluk olarak yorumlamıyorsanız, orman içlerinden ve dağ köylerinden geçen kültür yolunu çok seveceksiniz. Aziz Paul Yolu; Likya Yolu kadar bilinmese de doğa yürüyüşü tutkunlarının hedefinde olan bir kültür rotası. Deniz seviyesinden başlayan yol yavaş yavaş tırmanışa geçerek Toroslar’da 2200 m’yi bulabiliyor. Rota büyük çoğunlukla ormanlık alanlardan geçen, kanyonlarla ve patikalarla dolu eski Roma ve göç yollarını içeriyor. Bu yüzden biraz yorucu olabilir. Tüm yol, yaklaşık olarak 15-20 günlük bir zamanda tamamlanabiliyor.

Yol Boyunca Konaklama
Kamp yaparak konaklama yapabileceğiniz gibi çeşitli köy merkezlerinde kalabileceğiniz küçük misafirhaneler de bulunuyor. Özellikle Beşkonak, Eğirdir ve Yalvaç bölgeleri konaklama seçenekleri bakımından oldukça zengin. Daha küçük yerleşim yerlerinde de köylülerin sunmuş olduğu misafirhaneler bulabilirsiniz.
İç kesimlerde kalmış köyler, eski Roma Yolları ve patikalarla; doğanın kucağında devam etmenizi sağlayan St. Paul Yolu, mutlaka gitmeniz gereken kültür rotaları arasında.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Kültür Rotaları: Via Egnatia Yolu

Sporun Tarihsel Gelişimi; Dağcılık

Türkiye Kültür Rotaları; İstiklal Yolu Yürüyüş Rotası